Vi använder oss utav cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Läs vidare här.
student

Säkra studentflaken
Intervjuv med Bernt Larsson, Trafikpolischef i Örebro

De närmaste veckorna lämnar tiotusentals studenter skolan runt om i Sverige. Glada och förväntansfulla. Men glädjen kan snabbt förvandlas till sorg om de så kallade studentflaken inte håller vad de lovar. Varje år händer någon olycka eller incident vid kortegerna från skolorna.

– Normalt får man inte färdas på flak eller släp. Men om kraven är uppfyllda är det ändå tillåtet vid korta tillfällig transporter som vid studentfirande eller karnevaler, säger Bernt Larsson, trafikpolischef i Örebro.

– Jag uppmanar alla som ska köra studenter att gå in på Transportstyrelses hemsida. Där framgår vad som gäller vid färd på flak eller släp, fortsätter han.

– Och när det gäller den rena trafiksäkerheten tvekar vi inte att gripa in. Som väl är har släpkärror och traktorkärror blivit allt sällsyntare under senare år. Många avgångsklasser går ihop och hyr en lastbil. Och det flaket är betydligt säkrare än exempelvis tillfälliga släpkärror, säger Bernt Larsson.

I junis första upplaga av Sveriges Trafikradio pratar cykelexperten Anders Adamson också om cykelboomen och trafikpolisen svarar på trafikfrågor. Bland annat om brevbäraren får åka moped på trottoaren.


Håkan Bågenvik
Skrivet av:
Håkan Bågenvik
Programledare

Tablå idag

  • 17:05
    Truckstop direkt från studion