Vi använder oss utav cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Läs vidare här.
Bild från firmanbloggar.se
Bild från firmanbloggar.se

Lyse och reflexer räddar liv
Intervjuv med Peter Smedberg, trafikingenjör på Örebro kommun

Hösten är här med mörker, regn och rusk – då krävs det att fotgängare och cyklister syns. Lyktgubbarna brukar finnas i Örebro ett par dagar i början av november för att informera om hur viktigt det är att använda reflexer och cykelbelysning. Så var fallet även i år.

Sveriges Trafikradio möter några lyktgubbar på Hamnplan i centrala Örebro.
– 40 procent av alla olyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt, säger Peter Smedberg, trafikingenjör på Örebro kommun.
– I stadstrafiken är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning, fortsätter han.

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll.
– Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på, säger Peter Smedberg.

Är det bra med en reflexväst?
– Ja, det är ett jättebra komplement, gärna med några rörliga och lågt hängande reflexer. Tänk även på att sätta reflexer på hunden eller hundens halsband.

Fler och fler har i dag cykellyset tänt i Örebro.
– Säkert runt 80 procent, tror Peter Smedberg.
– Trenden är att vi bättrar oss år från år, inskjuter NTF:s Ann-Helene Alsätra. Sedan kan man säga generellt att de flesta har koll på att framljuset fungerar, men inte baklyset, fortsätter hon.

Det kostar 500 kronor i böter att inte ha fungerande cykellyse. Och tänk på att du syns dåligt, även om du själv ser.
– Vi på NTF brukar rekommendera att man tänder lyset på cykeln samtidigt som gatlamporna tänds. Då är man på den säkra sidan både på morgon och eftermiddag/kväll, säger Ann-Helene Alsätra


Håkan Bågenvik
Skrivet av:
Håkan Bågenvik
Programledare

Tablå idag

  • 17:05
    Truckstop direkt från studion