Vi använder oss utav cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Läs vidare här.
Sveriges Trafikradio v46

Dags att reflektera
Intervjuv med Ann-Helene Alsätra, projektledare, Lyktgummorna

Reflektera mera – det kan rädda ditt liv.

I dagens upplaga av Sveriges Trafikradio träffar vi Lyktgubbar och Lyktgummor i Örebro. Medlemmar i ideella föreningar som några dagar varje höst informerar om och delar ut reflexer.

– Kom i håg att tända lyset på cykeln och använda reflexer när du går både morgon och kväll, säger projektledaren Ann-Helene Alsätra.

I stadstrafik är det extra viktigt att ha reflex, trots neonskyltar och gatljus. Varför? Jo, de flesta olyckor där gående är inblandade sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

– Ta för vana att använda lyset på cykeln och reflexer som fotgängare när kommunernas gatlampor är tända både morgon och kväll, säger Ann-Helene Alsätra.

– Det är riktigt bra om du har en reflex hängande i ett snöre på jackan. Det är bra att ha dem lågt eftersom då syns du bättre när bilarna har halvljuset på, tipsar hon.

Tänk på att de flesta olyckor med gående  trafikanter inträffar i mörkret och i tätbebyggda områden med gatubelysning.

I programmet träffar vi också före detta proffscyklisten och numera populäre expertkommentatorn i tv Anders Adamson samt radioprofilen Tomas Jennebo som berättar om radioprogrammet ”Cykelradion.se”


Håkan Bågenvik
Skrivet av:
Håkan Bågenvik
Programledare

Tablå idag

  • 17:05
    Truckstop direkt från studion