Vi använder oss utav cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Läs vidare här.
Alkokbommar ska stoppa fulla förare i hamnarna
Alkokbommar ska stoppa fulla förare i hamnarna

Bom stoppar fulla förare
Intervjuv med Mats Sjöö, Motorförarnas Helnykterhetsförbund

Spola kröken – om du kör bil samma dag eller dagen efter.

Den uppmaningen kommer från Motorförarnas Helnykterhetsförbund och Mats Sjöö.

Varje dag beräknas cirka 13 000 personer vara alkohol- eller drogpåverkade på våra svenska vägar.

– Det är en fullständig katastrof att trafikpolisen blir färre och färre. Sedan 2009 har exempelvis utandningsproven minskat med 64 procent, från 2,7 miljoner till runt 900 000. Det här är ett jätteproblem, säger Mats Sjöö.

I flera år har MHF drivit ett projekt med alkobommar vid våra stora hamnar. Allt för att stoppa alkoholpåverkade förare av privatbilar och tyngre transportfordon som kommer med färjorna.

Men Trafikverket har under flera år varit avvaktande till projektet. Först nu har man satt ned foten och föreslår regeringen att man inför nykterhetskontroller i 23 hamnar från norr till söder. Om det blir alkobommar eller någon annan lösning är inte bestämt.

– Det här kan vara det genombrott för trafiksäkerheten som MHF så länge arbetat för, säger Mats Sjöö till Sveriges Trafikradio.

– Men Trafikverkets utredare låser sig inte enbart vid dessa platser. Det finns portabla alkobommar som kan ställas upp vid exempelvis idrottsplatser, större parkeringsplatser eller kontrollplatser efter vägen, fortsätter han.

Lyssna på Sveriges Trafikradio för mer information och alkohol på våra vägar och alkobommar som är en svensk uppfinning som snart går på export.


Håkan Bågenvik
Skrivet av:
Håkan Bågenvik
Programledare

Tablå idag

  • 17:05
    Truckstop direkt från studion