Vi använder oss utav cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Läs vidare här.

Trafikens matadorer
Leif Granlöf, samordningsansvarig för eftersöksjägarna i sydöstra Örebro län

Viltolyckorna på våra vägar ökar nästan lavinartat.

Under förra året inträffade drygt 58 000 viltolyckor – vilket är en ökning med drygt 20 procent jämfört med året innan.

Finns det någon förklaring? Frågan går till Leif Granlöf, samordningsansvarig för eftersöksjägarna i sydöstra Örebro län.

-Ja, det finns många. Den relativa ökningen av stadsnära rådjursstammar är en stor bidragande faktor, svarar Leif Granlöf i Sveriges Trafikradio.

Men trots att viltolyckorna ökar, även nu på försommaren när fjolårskalvarna stöts bort, saktar vi inte farten. Inte ens när det har hänt en olycka. Eftersöksjägarna lever lika farligt på våra vägar som räddningspersonal, bärgare och polis.

– Jag  dristar mig till att kalla oss trafikmatadorer. När vi kommer till en olycksplats så ställer vi upp våra förvarningstält där det skett en viltolycka. På vår bil har vi tre magnetskyltar där det står viltolycka, vi har saftblandare på taket och själva ser vi ut som julgranar, men det hjälper inte.

–  Då ska vi också komma ihåg att vi ofta har hund med oss. Men för att rädda livhanken har vi har blivit specialister på att höra och läsa motorljud och varvtal. Vi hör att den här saktar inte ner och det är tyvärr alldeles för ofta, fortsätter Leif Granlöf.


Thomas Hydén
Skrivet av:
Thomas Hydén
Program & musikansvar

Tablå idag

Musikslingan spelar blandad, skön musik, för dig på väg dygnet runt!