Vi använder oss utav cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Läs vidare här.
Snabbladdning. I Örebro går det att snabbladda bilen bland annat hos Bilexpo, berättar vd Mikael Johnson.
Snabbladdning. I Örebro går det att snabbladda bilen bland annat hos Bilexpo, berättar vd Mikael Johnson.

Framtidens bränsle är här
Miljöbilar, med Mikael Johnson, vd för Bilexpo i Örebro

El, gas eller hybrid – där har ni framtidens drivmedel.

Och framtiden är redan här.

Det ena bilmärket efter det andra lanserar nu personbilar som drivs utan fossila bränslen, även om det ännu så länge sker i blygsam skara.

–  Men det här är framtiden, understryker Mikael Johnson, vd för Bilexpo i Örebro i den här veckans upplaga av Sveriges Trafikradio.

– Jag har själv en idé om att vi 2020 kommer att sälja fler bilar som drivs av alternativa- än fossila bränslen, fortsätter han och tillägger;

– Vi har länge hört att snart är elbilen med längre räckvidd här. Men först nu är vi där, när många stora bilfabrikanter satsar stenhårt på den här utvecklingen.

– Jag vet till exempel att enbart Hyundai före 2020 kommer att lansera ytterligare 20 bilmodeller som inte drivs av fossila bränslen och det tycker jag  är kul, säger Mikael Johnson.

Under hösten har bland andra Hyundais el- och hybrid bil Ioniq visats upp runt om i Sverige. En elbil med 28 mils räckvidd.

– Det är baserat på optimala förhållanden. Räckvidden påverkas, precis som i bilar som drivs med fossila bränslen, av hur man är som  förare. Men i dag finns det gott om laddstationer runt om i Sverige, säger Mikael Johnson.

– Gå in på uppladdning.nu. Där kan ni se på en karta exakt var alla laddstationer och vilken typ av uttag och effekt som finns.

Så det går att åka elbil mellan exempelvis Örebro och Malmö?

– Ja, men man får kanske sätta sig ned fem minuter före avresan och planera var man ska ladda bilen. På köpet får man en välbehövlig paus på en halvtimme efter 24-25 mil. Det handlar bara om ett annat tänk än vad vi kanske är vana vid, säger Mikael Johnson.


Thomas Hydén
Skrivet av:
Thomas Hydén
Program & musikansvar

Tablå idag

  • Musikslingan spelar blandad, skön musik, för dig på väg dygnet runt!