Vi använder oss utav cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Läs vidare här.
Bengt Holmgren har efter nästan ett halvt sekel bytt bussar mot Volkwagnar. Fortfarande driver hans sitt unika VW-museum i Pålsboda.
Bengt Holmgren har efter nästan ett halvt sekel bytt bussar mot Volkwagnar. Fortfarande driver hans sitt unika VW-museum i Pålsboda.

Bälten säkrar bussen
Intervjuv med Bengt Holmgren, Holmgrens Volkswagenmuseum

Bussresor lär vara det säkraste färdmedlet på väg – ändå händer det då och då tragiska olyckor.

– Statistiken visar ju att bussen är ett säkert färdmedel, men är olyckan framme så … men det är ett säkert fordon, helt klart, säger Bengt Holmgren, under många år välkänd bussägare och förare i Östernärke

Det har varit lag på bälten i busar sedan 2004 – men det är tillåtet att stå i bussar i linjetrafik.

Och fortfarande händer det att sittande passagerare struntar i bältet – något som kan få katastrofala följder.

Vid den svåra bussolyckan utanför Sveg i mars månad dog och skadades många barn troligen för att de inte hade bältet på sig.

Hur ser det ut rent generellt i dag?

Frågan går till Bengt Holmgren som under 45 år drev bussbolaget Holmgrens Buss från Pålsboda och även var styrelseledamot i Närke/Värmlands Bussbranschförening.

– Förarna hos oss har alltid  informerat om säkerhetsbältena. Vuxna människor och även skolbarnen tar på sig bältena, så jag ser det inte som något stort problem i dag, svarar Bengt Holmgren.

– Men man måste informera och kanske påminna efter ett raststopp att passagerarna inte ska glömma att sätta på sig bältet, fortsätter han.

– Det var svårare i början när bälteslagen kom, nu ser jag det inte som något stort problem, men föraren har ju ett ansvar att informera folk. Även om det är helt omöjligt för föraren att kontrollera att alla sätter på sig bältet.

En display på instrumentbrädan?

– Teoretiskt sett skulle det gå att montera det, men det är mycket kablar och grejer som ska fungera till stolarna och så kan man ju knäppa bältet bakom ryggen då ger det  ju inte utslag i displayen.

Bengt Holmgren understryker att han inte vill uttala sig om den svåra bussolyckan i Härjedalen, utan mer generellt vad som gäller i bland annat turist- och skolbussar.

– Men jag ser som sagt det inte som något större problem i dag, tillägger han.


Thomas Hydén
Skrivet av:
Thomas Hydén
Program & musikansvar

Tablå idag

Musikslingan spelar blandad, skön musik, för dig på väg dygnet runt!